טיפול רפלקסולוגי בנשים לאחר לידה
- עדי אסף
- 28 במאי 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 5 ביולי 2020
הלידה עצמה נמשכת ברוב המקרים רק שעות אחדות, לכל היותר כמה עשרות שעות, זהו אירוע עוצמתי בכל הרמות. ברמה הפיזית, רגשית ומנטלית.

זכות היא לנו לפגוש ולהעניק מגע רפלקסולוגי ברגע כה עוצמתי ומיוחד זה. זהו אחד המעברים המשמעותיים בחיים של אישה, השינוי מתרחש בכל הרמות דורש מאיתנו עיכול חווית הלידה וחזרה מהירה לתפקוד שהרבה פעמים הינה חדשה לנו. לפנינו תינוק הדורש תשומת לב וטיפול מתמיד. עלינו ללמוד להכיר אותו ולהיענות לצרכיו. שינוי זה יכול להיות זורם ונעים , אך יכול להיות מלווה בקשיים לא קלים.
הטיפול הרפלקסולוגי מטרתו לאפשר עיכול חווית הלידה ( לנשים יש צורך לספר פעמים רבות שוב ושוב את מהלך הלידה- הדבר עוזר בעיכול החוויה). מטרת הטיפול ליצור שקט והרפיה, יכולת הכלה של השינוי המתחולל ברמות השונות שיפורטו בהמשך. המגע שנותן חוויה של אסיפת הגוף, מגע מפנק ומכיל העוזר למערכות ה"משתוללות" לחזור בהדרגה לתפקודן המאוזן.
הטיפול שלנו יתמקד בהקלה על כאבים ברמה הפיזית – לאחר הלידה כל מערכות הגוף שואפות לחזור לתפקודן הרגיל, כשהן משרתות עכשיו גוף שכבר איננו בהריון. החזרה הינה הדרגתית ומורכבת משינויים פיזיולוגיים ורגשיים.
בתקופת "משכב לידה" (תקופה הנקראת לאחר הלידה) לאחר הלידה הרחם חוזרת אט-אט לגודלה הטבעי היא מתכווצת בהדרגה ומתכנסת אל תוך האגן, כשהדבר עשוי להיות מלווה בדימום הנמשך כשלושה שבועות לערך. ההתכווצות עשויה גם להיות מלווה בכאב קל, במיוחד בזמן הנקה. עיסוי עדין באזור הרחם והשחלות, אזור גיד אכילס, החזקות של העקב, הנעת הקרסול תטיב עם ההתכווצויות.
במהלך משכב לידה, כלי הדם מתכווצים ונוזלים שהצטברו בגוף נוטים להשתחרר ע"י השתנה מוגברת. קשיים במתן שתן בשל לידה בהתערבות אפידוראל, או בצקתיות של הרגליים. נטפל במערכת השתן ובמערכת הלימפתית. נעבוד בחלק הדורסלי של כפות הרגליים ונניע את הנוזלים לכיוון הברך וכך נעזור לגוף לנקז את הנוזלים החוצה. עיסוי של כרבע שעה יצור הקלה משמעותית בבצקת וזו תספג ותעלם בהדרגה.
אם נעשו ליולדת תפרים באזור הפרינאום בעקבות הלידה, המקום יהיה רגיש וכואב ויידרשו לו כעשרה ימי החלמה. מומלץ להרבות בשטיפות מקומיות למניעת זיהום ולזירוז ההחלמה וכן מומלץ לקבל הדרכה כיצד להתנועע וכיצד לשבת ולקום, על מנת להפחית את הכאב ככל שניתן.
ייתכנו בתקופה זו טחורים, בשל הלחץ שפעל על אזור פי הטבעת הן בתקופת ההיריון, בשל עומס משקל והתרחבות של כלי הדם באזור והן בשל הלחיצות שהתבצעו תוך כדי הלידה עצמה. ניתן להיעזר במשחות המיועדות להקלת הכאב וכן כדאי לשים לב לתזונה מאוזנת, שתכיל כמות גדולה של ירקות ופירות ושתייה מרובה, כדי למנוע עצירויות.
ברמה הרגשית – החוויה העוצמתית מלהיות שניים בגוף אחד, התינוק יוצא לאויר העולם ויש צורך ללמוד את צרכיו ואת דרישותיו של הרך הנולד. השינויים ההורמונים יוצרים שינויים רגשיים מאוד עוצמתיים הדורשים ביטוי, הרבה פעמים דרך בכי. "לא אשכח את היציאה מבית החולים עם תינוקת קטנה, הבאתה לביתנו עוררה התרגשות ושחרור של בכי מפרק". יש לאפשר לבכי זה לצאת הוא עוזר בעיכול החוויה ברמה הרגשית.
בעניין זה ראוי לציין כי רוב היולדות חוות, ברמה כזאת או אחרת, תחושה של דכדוך לאחר הלידה (אותו יש להבדיל מדיכאון לאחר לידה ). לעיתים היולדת חשה חוסר בטחון למשל בקשר ליכולתה לתפקד כ"אמא טובה" והיא עשויה לפתח נטייה לבכי ולהתפרצויות רגשיות, גם בעקבות דברים של מה בכך. יש להבין שהקשר החדש שנבנה בין האם לתינוק מעלה את המחשבה שאיך שתינוק מגיע יש לאהוב אותו ולעיתים לוקח זמן להכיר ולאהוב. מודעות לתהליך מקלה על יצירת החיבור והקשר.
ברמה המנטלית – ישנו מעבר בין היות זוג למשפחה. צריך לשים לב גם לשינויים ביחסים הזוגיים, בחלוקת התפקידים במבנה המשפחתי החדש ובחלק לא מבוטל של סדרי העדיפויות בחיים.
בתקופה של אחר הלידה האישה קופצת ברמה המחשבתית שלה. מנטלית היא נמצאת ברמה הקרובה לתינוק שלה. בן-הזוג אינו משתנה ברמה זו ולעיתים זה יוצר מתחים בין בני הזוג שמקשיים על התפקוד, הצורך של האשה הוא בתמיכה . מודעות לתהליך זה תקל מאוד.
לסיכום – הטיפול הרפלקסולוגי מקל על המכאובים, עוזר בעיכול החוויה ברמה הרגשית, מאפשר שקט והרפיה שנועד להזכיר ליולדת את הצורך לנוח, להתחבר לכוחות המצויים בגוף ובנפש. להתחבר לאמונה שהגוף יודע את מלאכתו ואנו צריכים רק לתת לטבע לעשות את שלו.
וטיפ לסוף - אם מתאפשר לך, קבלי עזרה מבן זוגך ומבני משפחה אחרים, היי מרוכזת בעצמך ובתינוקך, נוחי ואגרי כוחות כל זמן שמתאפשר, אכלי נכון וטוב והיי סבלנית, גופך יחזור לעצמו כמו שרק הטבע יודע .
댓글